tisdag 4 december 2012

Adventsgott


Min vän Mia var i Helsingfors i helgen och jag passade på att låna henne som bakhjälp.
Vi gjorde lussekatter & kanelbullar med pepparkaka på. Båda veganska.
Rekommenderar dock recepten även för icke-veganer!
De här är fantastiskt goda och lättare att grädda än "vanliga" bullar.
Receptet är ursprungligen från http://vegandeli.blogspot.com,
men vi gjorde bara halva och hade mindre saffran i.
Såhär;

Lussekatter
90 g vegansk margarin
2,5 dl osötad sojamjölk
25g jäst
1 krm salt
1 dl råsocker
0,5 g saffran
ca 7 dl vetemjöl
russin till dekoration
sojamjölk till pensling

Smält smöret och häll i sojamjölken (det ska bli ungefär fingervarmt, 37 grader). 
Smula jästen i en bunke, stöt saffranen i en mortel tillsammans med en sockerbit och häll i en skvätt mjölk 
(så man får med all saffran ur morteln!).
Häll i lite av degspadet och lös upp jästen, tillsätt sedan resten av degspadet, salt, socker & saffran.
Blanda i ca 5 dl mjöl och knåda degen (för hand eller med maskin) och tillsätt mer mjöl allt eftersom, tills degen lossnar från kanterna och känns smidig och elastisk. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa i ca 30 min under bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma lussekatter och lägg de på bakplåtspapper, låt jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Dekorera med russin och pensla med sojamjölk. 

Grädda i 5-10 min.




Vetebullar med pepparkaka
90 g vegansk margarin
2,5 dl osötad sojamjölk
25g jäst
1 krm salt
1 dl råsocker
1 tsk kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
kanel, socker & veganskt margarin till fyllning
sojamjölk till pensling
strösocker
färdig vegansk pepparkaksdeg


Smält smöret och häll i sojamjölken (det ska bli ungefär fingervarmt, 37 grader).  Smula jästen i en bunke, häll i lite av degspadet och lös upp jästen, tillsätt sedan resten av degspadet, salt, socker & kardemumma.


Blanda i ca 5 dl mjöl och knåda degen (för hand eller med maskin) och tillsätt mer mjöl allt eftersom, tills degen lossnar från kanterna och känns smidig och elastisk. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa i ca 30 min under bakduk.

Rör ihop en smet av margarin, socker och kanel. (Den ska vara smidig och smaka gott!)
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär i lagom stora bitar. Sätt dem i bakformar och 
låt jäsa ca 30 min under bakduk. Kavla under tiden ut en bit pepparkaksdeg och skär ut lagom många pepparkakor. 

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med sojamjölk och strö över pärlsocker. Grädda till bullarna fått lite färg och lägg sedan kvickt på pepparkakorna, de behöver inte vara i ugnen särskilt länge. Det är svårt att säga exakt tid, ett tips är att grädda bara ett par bullar först och testa. Gräddningstiden totalt är 5-10min beroende på bullarnas storlek.
Bullarna går förstås att göra även utan pepparkaka och blir väldigt goda ändå.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar